keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Uskonnottomat häät



Avioliitto on yleismaailmallinen ilmiö,

vaikka avioliittokäsitykset ovat melkoisestikin vaihdelleet kulttuurista toiseen. Ja koska naimisiinmeno on merkittävä askel sekä pariskunnalle itselleen että heidän läheisilleen, on sitä aina myös haluttu juhlia arvoisellaan tavalla. Aikojen saatossa tavat ovat muuttuneet kovastikin, mutta perinteet ovat aina olleet tärkeitä. Suuri osa meille tutuista häätavoista periytyy hyvin kaukaa, ajalta ennen kristinuskoa, kun taas jotkut ikivanhoilta tuntuvat traditiot ovatkin yllättävän uusia, ehkä vain muutaman vuosikymmenen takaa.

Siviilitavalla avioituminen antaa vihkiseremonian suhteen enemmän joustovaraa ja tilaa myös persoonallisille ratkaisuille kuin kirkollinen toimitus, joka on aina jumalanpalvelus. Siviilivihkimisessä avioliiton vahvistaa siviiliviranomainen, ja vihkiseremonia voidaan toteuttaa niin eleettömästi tai juhlavasti kuin halutaan. Koska vihkiseremoniaan liittyvät tavat sormuksesta riisinheittoon ovat alkuperältään ei-kristillisiä, ne ovat selityksittä myös uskonnottoman morsiusparin käytettävissä. Paikkavaihtoehtojakin on rajattomasti - maistraatti on niistä vain yksi. Hääjuhla puolestaan on vanhastaankin täysin maallista perinnettä, joten sen järjestämiseen vihkiseremonian uskonnollisuus tai uskonnottomuus ei vaikuta lainkaan.
Siviilihäät voidaan rakentaa pääpiirteissään kolmella tavalla:
  1. Vihkiminen häävieraiden läsnäollessa tunnelmallisessa paikassa virka-ajan ulkopuolella.
    Hääjuhla välittömästi tämän jälkeen joko samassa paikassa tai muissa tiloissa.
  2. Vihkiminen häävieraiden läsnäollessa maistraatin tai käräjäoikeuden tiloissa joko virka-aikana tai muulloin.
    Hääjuhla välittömästi vihkimisen jälkeen muissa tiloissa.
  3. Vihkiminen vain muutaman todistajan läsnäollessa maistraatin tai käräjäoikeuden tiloissa virka-aikana.
    Hääjuhla milloin tahansa vihkimisen jälkeen: samana iltana, viikonloppuna, seuraavana kesänä...



Kuulutko kirkkoon, jotta saisit kirkkohäät?

Tässäkin asiassa olen sitä mieltä, että kukin tavallaan. Suomesta löytyy varmasti paljon ihmisiä jotka kuuluvat kirkkoon vanhasta tottmuksesta, vaikka ei kokisi uskontoa millään tavalla itselleen tärkeäksi.
Miksi naimisiin pitäisi mennä kirkossa? Istuvatko vanhat tavat meissä niin lujasti, vai viehättääkö kirkon tunnelma ja pitkät käytävät? 
Henkilökohtaisesti pidän omituisena sitä että jotkut jopa liittyvät kirkkoon siksi aikaa että pääsevät naimisiin kirkossa, ja eroavat seurakunnasta häiden jälkeen. 

Kirkot ovat kyllä lähes poikkeuksetta kauniita ja tunnelmallisia paikkoja, mutta itse en liittyisi mihinkään uskonlahkoon kivan vihkimispaikan takia.
En myöskään haluaisi että pappi puhuisi meille puheessaan jumalasta tai jumalan rakkaudesta, tai mistään muustakaan mitä emme allekirjoita täysin.

Meidän häissä vihkipuheen puheen pitää tuomari, ja ajattelimme laatia pidettävän puheen itse. MyösPro-Seremonialta voi vuokrata juhliinsa puhujan, jos haluaa puheen joka ei ole uskonnollissävytteinen.

Olenollut erittäin kauniissa ja tunnelmallisissa kirkkohäissä, ja haluaisinkin nyt meidn häiden myötä näyttä, että myös siviilivihkiminen voi olla kaunis, upea ja ainutlaatuinen tilaisuus!

Onnea kaikille tuleville hääpareille, vihkimistavasta- ja paikasta riippumatta!!!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti